Ha Közép-Amerikába készülsz, minden bizonnyal lesz dolgod őserdővel is. No nem copáni vagy tikali parkosított ösvényekre gondolok, hanem igazi őserdei kalandra. Olyanra, ahol elengedhetetlen egy kényelmes túracipő ahhoz, hogy az első kilométereken ne menjen szét a lábad.

Ha valakivel a guatemalai, hondurasi vagy panamai őserdőkbe készülök túrázni, az első kérdés mindig a bakancshoz kötődik. Az esetek többségében nem szolgálok sem márkával, sem típussal, no nem azért, mert nem csinálok senkinek sem ingyen reklámot, hanem azért, mert valamilyen okból kifolyólag őserdei ösvényre kifejlesztett bakancsot eddig még sehol nem találtam. Így általában azzal szoktam elintézni, hogy a bakancs ne legyen zárt bőrbaki, legyen szellőzése, lehetőleg készüljön gore-tex anyagból, valamint az elején legyen gumírozás a kígyómarás kivédése érdekében.

Az elmúlt napokban nekiültem, hogy leválogassam a magyar piacon kapható bakancsok közül azokat, amik szóba jöhetnek egy dzsungeltúra esetén. Íme a lista:

 

1. LaSportiva Tornado/Thunder

A LaSportiva sorozat Tornado és Thunder tagjai egytől egyig megfelelnek a célra. Viselni ilyet még soha nem viseltem, így a minőségéről nem tudnék nyilatkozni, de minden fentebb említett kritériumnak megfelelnek. Az áruk sem olyan fergeteges, már ami az elszállt cípő árakat illeti; a Mountex üzletében 26 990 Ft-ért vesztegetik párját.

 

2. Lomer Niagra Alto

Ha nem készülsz hosszú, El Mirador túrához hasonló menetekre, akkor olcsóbban is meg lehet úszni a dolgot. Ugyancsak a Mountex üzleteiben kapható a Lomer Niagra Alto. Az ára 19 500 Ft, de ebben azért több napos erőltetett menetet nem vállalnék be. Az elején a gumirózás sem tűnik túlságosan komolynak, ezért főként könnyebb dzsungeltúrákra ajánlom ezt a márkát.

 

3. Quechua Forclaz 500/600

Ugyancsak könnyebb dzsungeltúrákra alkalmas a Decathlonban kapható Quechua Forclaz 500-as és 600-as típusa. Túl nagy különbség a kettő között nincsen, csupán árban. Amíg az 500-as széria csak 14 900 Ft-ba fáj, addig a 600-as 19 900 Ft-ba. Ne kérdezzétek mi a kettő között a különbség, ha valaki próbálta mindkettőt, az ossza meg velünk az élményeket.

4. Merrell Legacy Gore-Tex

Sokan szídják a Merrellt, mint a bokrot, mert leválik a talpa és sok vele a gond. Nekem személy szerint ezidáig nem volt vele bajom, igaz, nem ez a típus volt a lábamon. Az ár kicsit húzós, majdnem 35 000 Ft-ba kerül az Overlandnél. Csak azért ajánlom, mert végülis híres márka, úgyhogy annyira vacak nem lehet...

 

5. Tecnica Starcross GTX

Ha tehetném, ezt venném. A Decathlonban 29 900 Ft-ért vesztegetik és pont úgy néz ki, ahogy egy őserdei csukának ki kell néznie. Elől gumírozott, hátul fogja a bokát, belül Gore-Tex, a nyelv körül pedig textil, hogy beázás után könnyen száradjon. Ezzel simán nekivágnék El Miradornak!

 

6. Asolo Voyager XCR

A másik kedvenc, ugyanannyiért (29 995 Ft), mint az előző. Előnye, hogy magasabb a szára, ezért alkalamasabb sáros, mocsaras terepen. Gumírozása szélesebb, ami nagyobb biztonságérzetet adhat a kígyókkal szemben. A rüsztnél textil, igaz, ez kicsit túl széles, könnyebben megkapja a sár, de cserébe gyorsabban szárad. Az Overlandben kapható. 

 

A lista természetesen nem teljes. Ha van tipped bakancs ügyben, akkor nyugodtan szólj hozzá a témához. Ha meg van valami akció, amit láttál, és témába vág, akkor se tétlenkedj!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozepamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr561404105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boti68 2012.10.08. 20:10:09

Quechua Forclaz 500/600
Nem bonyolult a különbség.
A drágább Vibram talpas.
süti beállítások módosítása