A bakancsos kérdés mellett a második problémakör az oltásokhoz kötődik. Sokan félnek magukat beoltatni, mert túl sok rosszat hallottak a későbbi mellékhatásokról. Itt van pl. most a H1N1-vírus elleni oltás, amit mától lehet beadatni az oltóközpontban. Biztos vagyok benne, hogy az első hetekben megrohamozzák a kórházakat és rendelőket, de a gyógyszergyártók nagy-nagy bánatára így is sokkal kevesebben fognak sorban állni az oltóanyagért, mint amire számítanak.

Amíg egy vakcina a közbeszéd témája, addig ez így is marad. Ha hepatitis, rubeola vagy vérhas ellen kell magunkat beoltatni, az nem jelent gondot, évtizedek óta csinálják az emberek, s bár vannak mendemondák, a többség nem retteg tőlük. Ez azonban azért nem ennyire egyszerű. Szedjük szép sorjában össze, hogy a Közép-Amerikába ajánlott oltások közül mi mennyibe kerül, milyen hatást vált ki és milyen mellékhatásai vannak...

 

1. Hepatitis A+B, azaz (fertőző) májgyulladás

A Hepatitis A-t sajnos elég könnyű elkapni, de csak akkor, ha elővigyázatlan vagy. Fertőzött ételtől és víztől lehet benyelni a vírust, ezért fontos, hogy csak olyan helyen táplálkozz és csak azt, ami biztonságosnak néz ki. Kerüld a félig nyers húsokat, a mosatlan gyümölcsöt vagy a piszkos vízben mosott gyümölcsöt. Csapvizet ne igyál, csak palackozott vizet (Panama és Costa Rica egyes területeit kivéve). A fertőzést nem csak így, hanem hepatitis A-val fertőzött embertől is el lehet kapni. Elsősorban felnőttekre veszélyes, gyermekek ritkábban kapják el. A szervezetből széklettel távozik, újra elkapni nem lehet. Halált csak kivételes esetekben, szövődményekkel együtt okoz.

A Hepatitis B szexuális úton, vérrel és/vagy váladékkal terjed. Fontos, hogy az aktus folyamán óvszerrel védekezz. Elég lehet egyetlen karcolás is, ezért a helyi tetováló szalonokat kerüljük. Lehetőleg magán klinikán kezeltessük magunkat, a fogorvossal várjunk hazáig. Az esetek 10%-ban a fertőzés krónikussá válhat, májzsugorodás léphet fel, ami májrákhoz vezet.

Hepatitis A tünetei: hasmenés, étvágytalanság, hasi fájdalom, sötétszínű vizelet, sárgaság, hányinger, a betegség kezdetén láz.

Hepatitis B tünetei: sárgaság, hasi fájdalom, sötétszínű vizelet. Éveken át lappanghat a szervezetben.

A betegség: A Hepatitis A és B hosszú lefolyású megbetegedés. A minimális idő 2 hét, de kései kezelés esetén hónapokon át is tarthat. A Hepatitis B könnyen okozhat rákos elváltozásokat. A Hepatitis B-ben elhalálozók többsége rákos szövődmény okán hal meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Védőoltás: Twinrix kombinált Hepatitis A+B. Az esetek többségében az A és B típusú hepatitis elleni védőoltást egyben kapod meg. Az két vakcina egymás hatását nem oltja ki. 99%-os védettséget biztosít, ezért érdemes beadatni.

A vakcina a hatását csak ismétlő oltás után váltja ki, a két oltás között 25-30 nap szünetet kell tartani. A második oltás után 1 éves védettséget kapsz, de ha fél évvel később beadatod a harmadikat is, a védettség 10 évre nő.

A vakcina ára az oltóközpontban: 7780 Ft.

Mellékhatások: Az esetek 10%-ban okoz fejfájást, fáradékonyságot. Ennél ritkábban fordul elő hasmenés és hányinger kialakulása, még ritkábban izomfájdalmat, hőemelkedést, influenza szerű tüneteket okozhat. Ha az összetevőkre érzékeny vagy, akkor allergiás tüneteket okozhat, súlyos esetben agyhártyagyulladást, májgyulladást és klerózis multiplex alakulhat ki.

Most akkor beadassam?

Az attól függ! Ha bevállalós utazó vagy, aki mindent összeeszik a piacon, dzsungeltúrázik, patakban, tóban fürdik, akkor igen. Ha elővigyázatosan utazol, akkor csak ha úgy érzed. Közép-Amerika fertőzött térség ugyan, de pl. Costa Rica és Panama nem veszélyesebb, mint a Balkán vagy Törökország. Ha betartod a szabályokat, tehát csak olyat eszel, amiről tudod, hogy nem tartalmaz vírust, nem lesz bajod!


2. Rabies, azaz veszettség

Azt hiszem ezt nem igazán kell taglalni, hiszen ezzel a betegséggel idehaza ugyanúgy találkozhatsz, mint Közép-Amerikában. A veszettséget az ún. Lyssavírus okozza, ami nyállal kerül a véráramba. Állati harapással terjed. A legveszélyesebb veszélyforrás a kutya és a macska. Az őserdei állatok többsége nem fertőzött, igaz, a legritkább esetben fordul elő turisták által látogatott helyen ilyesmi.

Tünetei: láz, fejfájás, izomfájdalom, viszketés, nyugtalanság, görcsök, víziszony

A betegség: A harapás után amilyen gyorsan lehet fordulj orvoshoz és adasd be a vakcinát. Ha ez elmarad, néhány héten belül kialakul a betegség, ami kezdetben nyáladzást, magas lázt, izomgörcsöket okoz, később idegbénulást, végül tüdő és szívleállást eredményez. Ha a betegség kialalkult, akkor nincs menekvés, 1000-ből csak 1 ember éli túl.

Védőoltás: Védőoltás nem nagyon van, bár szeretik annak hívni. Ennek ellenére a harapás után újra be kell adasd, tehát inkább nevezzük ellenszériumnak, sem mint védőoltásnak. A neve: Rabivac.

A vakcina ára az oltóközpontban: 4-5000 Ft.

Mellékhatások: Izomfájdalom, bőrpir, nyirokcsomó-duzzanat. Ritkán fejfájást, levertséget, allergiás rohamokat okzhat.

Most akkor beadassam?

Védőoltásként csak akkor, ha nem számít a pénz. Ha kint megharap valami, akkor úgyis irány az orvos. Ebben az esetben azonban nincs ellenjavallat!

 

3. Tetanusz, azaz merevgörcs

A veszettséghez hasonló, de annál kevésbé veszélyes megbetegedés a tetanusz. Sebfertőzés során alakul ki. Elkerülendő sebesülés után a sebhelyet fertőtlenítsd le és jól kötözd be addig, amíg orvoshoz nem érsz.

Tünetei: izomgörcs, szájzár, légézési és keringési rendellenesség.

A betegség: 1-2 héttel a fertőzés után alakul ki, főként izomgörcsök formájában. Kezelés nélkül ez a szív és a tüdő leállásához is vezethet. Súlyos esetben vérátömlesztésre van szükség.

Védőoltás: A tetanusz elleni védőoltás 7-10 nappal a beadás után váltja ki hatását. 10 éven át 99%-os védettséget ad. 10 évente ismétlő oltásra van szükség.

A vakcina ára az oltóközpontban: kb. 1500 Ft.

Mellékhatások: Minimális mellékhatása van. Főként bőrpir az oltás hején, gyenge hőemelkedés, izomfájdalom léphet fel.

Most akkor beadassam?

Nem kötelező. Ha hozol magaddal sebfertőtlenítőt és sebesülés után kezeled a sebhelyet, gond nem lehet. Ha az elmúlt 10 évben kaptál ilyen oltást, akkor végképp nincs rá szükség.

 

4. Malária, azaz váltóláz

A malária a trópusi területek tipikus betegsége. Maláriával fertőzött szúnyog és más vérszívók terjesztik, főként az esős évszakban trópusi esőerdőkben. Dél-Mexikótól egész Észak-Argentínáig találkozhatsz különböző vállfajaival. Általában 1500 méteres tengerszint alatt található vírus, ezért Dél-Guatemala felföldjei és a Costa Rica-i vagy panamai köderdők kevésbé fertőzöttek. A vírus fertőzött szúnyog csípése után alakulhat ki, lappangási ideje 1 év.

Tünetei: folyamatosan fokozódó időszakos lázas állapot, hidegrázás, izomfájdalom, izomgörcsök, hányás, hasmenés, kiszáradás.

A betegség: Egyik pillanatról a másikra alakulhat ki lázas állapot. Az esetek többségében este jelentkeznek a tünetek, reggelre elmúlnak. Időszakos, folyamatosan erősödő rohamok követik egymást. A rohamok között 3 óra, de akár 2 nap is lehet. Az első pár nap még veszélytelen, utána orvoshoz kell fordulni.

Védőoltás: A malária ellen nincs védőoltás. Megelőzésre tabletta szedése javallott. A Lariam és a Malarón a mellékhatások (és a magas ár) miatt nem ajánlott. Közép-Amerika jóindulatú maláriával fertőzött terület, amire a Delagilt ajánlom.

A Delagil ára: 7-800 Ft, csak receptre kapható.

Mellékhatások: A Lariam és a Malarón mellékhatásai drasztikusak. Elég sűrűn álmatlanságot, halucinációt, mozgászavarokat, májkárosodást idéz elő. Sokan, akik szedték pánikbeteggé, depresszióssá váltak. A Delagil jóval barátságosabb készítmény. Enyhe látászavar, fejfájás, izomfájdalom, alvászavar léphet fel. Gyakori jelenség a bőr illatának megváltozása. Erős B-vitamin szagot áraszthatsz. A Delagil alkotóelemeire érzékeny embereknél a hatása a Lariamhoz és a Malarónhoz hasonló lehet.

Most akkor szedjem?

Kizárólag a Delagil szedését ajánlom, azt sem kötelező jelleggel, pláne akkor, ha  hónapokra utazol el. Mindig legyen nálad 1 levél, hogyha maláriás tüneteket észlelsz, és nincs a közelben orvos, magad megkezdhesd az útmutató alapján a kezelést.  

 

5. Dengue-láz, azaz csonttöréses láz

Tulajdonképpen olyan, mint a malária. Ezt is fertőzött vérszívók, főként az Aedes Aegypti szúnyogok okozzák városok és falvak közelében, vízpartokon. Főként Közép-Amerika déli részén és Dél-Amerika északi részén jellemző betegség.

Tünetei: magas láz, fejfájás, csont- és izomfájdalom, vérzékenység, fehérvérsejt növekedés.

A betegség: A maláriához hasonlóan folyamatosan erősöső időszakos lázról van szó. A testüregek (fül, orr, szem, stb.) bevéreznek. A betegség észlelése setén azonnal orvoshoz kell fordulni.

Védőoltás: A Dengue-láz ellen nincs védőoltás. A malária elleni szerek szedhetők, amik csökkentik a lázt, de a vérzést és a csontfájást nem mulasztják el. A Lariam és a Malarón szedését a fenti mellékhatások miatt nem ajánlom, maradj ebben az esetben is a Delagilnál.

A Delagil ára: 7-800 Ft, csak receptre kapható.

Mellékhatások: Ugyanaz, mint a maláriánál leírtak esetében. Az egyéb véralvadást gátlók és fájdalomcsillapítók mellákhatásaival itt most nem foglalkoznánk.

Most akkor szedjem?

Ugyanazt tudom mondani, mint a maláriánál. Legyen nálad egy levél Delagil, hogyha gáz van, legyen mivel megkezdeni a kezelést.

 

Ezek a legsűrűbben jelentkező betegségek. Bár én már éveket töltöttem a térségben, soha semelyik betegség nem jelentkezett nálam. Egyedül Hepatitis A+B ellen vagyok védett, a veszettség és a tetanusz könnyen elkerülhető és gyógyítható helyben is. A malária és a Dengue-láz elleni legjobb védekezés a helyes öltözködés, tehát hosszú szárú nadrág és hosszú ujjú ing ajánlott, valamint szúnyogriasztó kenőcs, spray vagy tapasz alkalmazása javallott. 

 

Ha van bármi kérdésed, írj nyugodtan!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozepamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr191420759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ethanol 2009.10.04. 12:20:02

Tetszik a védőoltásokkal, megelőzéssel kapcsolatos hozzáállásod.
Annyit módosítanék, hogy tudomásom szerint a veszettség még megfelelő terápiával is nehezen, ha egyáltalán gyógyítható betegség.

EndiMirador 2009.10.04. 16:43:22

Szia ethanol!
A veszettség, ha nem kapod meg a veszettség utáni oltást rövid időn belül, szinte visszafordíthatatlan. Ezt írtam a bejegyzésbe is, hogy 1000-ből csak 1 éli túl. Azonban ha előre beadatod és megharap valami, ugyanúgy el kell menj az oltásért, ezért nem látom értelmét az előzetes oltásnak...
süti beállítások módosítása