Őrületes marhaság egy utazó blogban arról írni, hova ne menj. Fájdalom, de Közép-Amerikában is vannak olyan helyek, amiket szívünk szerint eltörölnénk a Föld felszínéről, vagy ha nem is gondolkozunk róla ilyen szélsőségesen, de amint betesszük a lábunkat, érezzük, jobb lenne abban a pillanatban venni a nyúlcipőt. Olyan is van, hogy egy helyszínt a túrakönyvek az égbe magasztalnak, s jó turistaként odaérve az ember nagyokat fanyalog. Lássuk Közép-Amerika Top10 'na hova ne' listáját...

 

10) Chichén Itza (Mexikó)

A világ 7 új csodájának az egyike, a leghíresebb és sokak által legszebbnek tartott maja romváros. Oké, ha nem jártál még Palenquében, Yaxchilánban, Tikalban vagy Yaxhában, akkor Chichén Itza tényleg nagy élmény lehet, már ha kibírod a romváros bejáratánál az 1 órás várakozást ahhoz, hogy egyáltalán bejuss. Utána csordaszellemben járod végig a romokat, amik között a jó mexikóiak szinte minden élővilágot lepusztítottak, így jó esetben 42 fokban és tűzőnapon teszed mindezt. Ha voltál már Chichén Itzában és el voltál tőle ájulva, akkor irány az előbb említett maja romok bármelyike, s megérted, miért is került fel ez a város a listára.

9) Quetzaltenango (Guatemala)

Ha kinyitsz egy LP-t vagy Rough Guide-ot, Xelát, ahogy a helyiek Quetzaltenangót hívják, Guatemala bulivárosának nevezik, ahol a gringó jól érzi majd magát. Bár vagy fél tucatszor jártam már itt, én soha nem értettem miről beszélnek az útikönyvek. Az ajánlott bárok, mulatók mind üresek. Ami nagyon megy, azok a spanyol nyelvtanfolyamok, csak hogy a diákoknak a legkevésbé sem futja arra, hogy minden nap a gringó bárokban üljenek. Látnivaló amúgy nincs, úgyhogy tényleg nem értem miért tartják Xelát annyira bulivárosnak. 

8) San Juan del Sur (Nicaragua)

Egy újabb túlmisztifikált valami. San Juan del Sur a nicaraguai nyaralók álomdesztinációja, a szörfösök paradicsoma. Először is iszonyatosan drága, bőven Costa Rica-i árak vannak, ami egy Nicaraguához szocializálódott utazónak könnyen kiveri a biztosítékot. Az emberek nem kedvesek. 10 éve mindenki a turizmusból él, fiatal gringócsordák portyáznak esténként az utcákon, hangoskodnak, részegen tivornyáznak, ami miatt a helyi népek ellenségesen állnak fel az amúgy egyszerű utazóval szemben is. Bár Nicaraguában mindenki San Juan del Surról beszél, én inkább menekültem ebből az "édenkertből".

7) Orosí-völgy (Costa Rica)

San Josétól alig 30 kilométerre keletre fekszik a csodás szépségű Orosí-völgy. Napokon át kerestem a választ, vajon mitől is meseszép ez a táj. Aztán rájöttem: semmitől. Tökéletes kirándulóhely azoknak, akik ki akarnak szakadni a szmogos San Joséból, de ez olyan, mintha Budapesten szuperlatívuszokban beszélnénk a Hajógyári szigetről. A Tapantí Nemzeti Park egy-két turistaösvényét leszámítva maga a völgy nem nagy szám, de ha üzletí úton vagy San Joséban, akkor a Poás mellett esetleg érdemes lehet eltekinteni ide, de ha pár hét nyaralásról van szó, akkor inkább hagyd ki.

6) Livingston (Guatemala)

Livingston a guatemalai garifúnák városa. Hihetetlenül sokszínű kultúra, nagyszerű tengeri étkek, fantasztikus illatok és hangulatos reggae bárok mindenhol... írja az útikönyv. A sokszínű kultúra egy magára semmit sem adó nincstelen és koszos fekete közösség, ahová a turisták többsége be sem meri tenni a lábát, mert rosszabb a közbiztonság, mint Rióban. Egy-két magáról megfeledkezett hippi kóvályog csak az utcán, hogy felhajtsa a legolcsóbb dílert. A bárok este 8-kor bezárnak, ha kinyitnak egyáltalán, s inkább hasonlítanak halász kocsmára, sem mint mulatóra. Mindent összevetve Livingston egy unalmas kikötőváros, ahol egy éjszakánál többet nem éri meg tölteni.

5) Cancún (Mexikó)

5 csillagos szállodák, gyönyörű tengerpart és luxus. Ahol ez van, ott méregdrága minden, hatalmas a mocsok és pofátlanok az emberek. Ha nem akarsz vagy nem tudsz napi 5-600 dollárt elkölteni, akkor Cancúnból te is csak ezt fogod látni. Sokkal jobban jársz, ha 100 kilométerre délre, Tulum felé veszed az irányt, sem mint itt lopd a napot.

4) Puerto Viejo de Talamanca (Costa Rica)

Egy újabb csodás karibi paradicsom. Egy újabb rongyrázós gringó tábor, ahol sikerült annyira összegányolni a tengerpartot, hogy az embernek nincs kedve lehúzni a bakancsot a lábáról. Drágaság, na az itt is van. Menj inkább Cahuitába, az még aránylag kifizethető, a part is szép.

3) Belmopan (Belize)

Belmopan a világ 8. csodája. 40 éve a Belize-i kormány egy hurrikán pusztítása után úgy döntött, hogy a parlamentet és a központi irányítást elviszi az állandó viharoktól sújtott Belize Cityből. Így került az új parlament egy 500 fős kis faluba, Belmopanba. Az alapból vicc, hogy ez a falu a karibi szélcsatornában van, tehát ha Belize Cityben hurrikán van, akkor Belmopanban is. A parlament egy hamisítatlan öntött beton kocka, ami 40 év után lassan teljesen szétrohad. A falu lakossága 5000 főre hízott, de Belmopan így is a Föld legkisebb fővárosa. Olyan, mintha nálunk mindent leköltöztetnének Tornanádaskára. 

2) Puerto Cabezas (Nicaragua)

Nagyon súlyos város. Nem turistalátványosság, az útikönyvek sem foglalkoznak vele érdemben. Egyszer sikerült idetévednem, s ott töltenem 2-3 éjszakát. Nem kívánom senkinek. A városnak olyan remek a hangulata, hogy nagyobb biztonságban éreztem magam a bordélyházban, a szobámban. Ráadásul megközelíteni is szinte lehetetlen, a csirkebusz Managuába 24 órán át megy.

1) Tegucigalpa (Honduras)

Honduras fővárosa az a hely, amit ténylegesen jobb lenne lenapalmozni. Már a repülőtere is egy vicc, ugyanis a föld legrövidebb nemzetközi leszállópályája itt van, az egész konstrukció barbár. Nem lehet leírni a landolás élményét. Tegucigalpa központja tulajdonképpen semmi, két kisebb templom és annyi. Comayagüela a folyó túlpartján pedig az a hely, ahol jobb nem behúzni a zipzárt a hátizsákon, mert úgyis nyitva találod. Tolvajok, banditák és koldusok városa ez. Közbiztonság zéró, látnivaló zéró, jobb menekülőre fogni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozepamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr962368451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása