Majdnem napra pontosan 1 éve írtam bejegyzést arról, hogy az oroszok dollár milliárdokkal támogatják a nicaraguai kormányt azért, hogy megépüljön egy új, az oroszoknak 5 éven át szabadon használható csatorna a Rio San Juan mentén.

Most pedig 1 hete az olvasható a sajtóban, hogy egy nicaraguai katonai alakulat "véletlenül" elfoglalt egy Costa Rica-i szigetet a folyó deltájában. A reakció nem az lett, amire ilyenkor gondolna az ember, azaz hogy bocsánatot kérnek és kivonulnak, hanem a mezei halandónak értelmezhetetlen módon tábort vertek, kitűzték a nicaraguai zászlót, s most is ott állomásoznak. Costa Rica több mint 20 éve leszerelte teljes hadseregét, ezért jobb híjján rendőrökből verbuvált civilhadsereget hozott létre, s azokat Barra Coloradóba vezényelte, hogy ha kell, lépjenek közbe.

 

Isla Calero, a Rio San Juan deltájának két ága közé beszorult esőerdővel borított nem is oly apró sziget, amiről a vita folyik, régóta piszkálja a nicák csőrét. Kb. 150 éve, mikor a közép-amerikai országok függetlenedtek, a Rio San Juant teljes egészében Nicaraguának ítélték oda, a kijelölt határ tehát a Costa Rica-i partvonalon van, a folyót gazdaságilag kizárólag Nicaragua hasznosíthatja. A megállapodásban bár az szerepel, hogy a folyó 100%-ban az északi ország fennhatósága alá tartozik, az Isla Calero mégis minden térképen Costa Ricához van csatolva. A nicák az elmúlt 150 évben többször jelezték, hogy a sziget elvileg az övék, de eddig nem kaptak jogorvoslatot.

Persze az mindenkinek világos, hogy nem a véletlen műve a mostani területfoglalás, hiszen jövőre kezdenék a csatorna építését, ami összekötné az Atlanti- és a Csendes-óceánt. A kérdés az, a nicaraguaiaknak valóban szükségük van-e a szigetre ahhoz, hogy a csatorna megépüljön. Földrajzilag elvileg nem, hiszen ha nincs a birtokukban a sziget, csak 2 kilométerrel kell hosszabbra építeni a csatornát, ami egy ekkora projektnél már nem oszt, nem szoroz. Ennek ellenére a tábort verő katonák az itteni hírek szerint megkezdték a folyó kotrását, amolyan jó latin módjára, tulajdonképpen két kézzel.

 

Costa Rica elnöke felszólította a nicaraguai elnököt, Daniel Ortegát, hogy foglaljon állást a területfoglalás ügyében, illetve jelenjen meg a szigeten, azonban a nicaraguai elnök ettől elzárkózott, s azzal védekezik a Tico Times szerint, hogy az egészben az USA keze van, amiben Costa Rica nagyon jó partner. A Tortugueróban dolgozó nicaraguaiak egytől-egyig azt mondják, megvettek néhány tucat katonát azért, hogy Nicaraguát rossz színben tüntessék fel a világ előtt, mert a nyugati világnak nem érdeke egy orosz csatorna Közép-Amerikában.

A nicák bár provokációnak tartják az egészet, mégis háborúra készülnek. No nem a hadsereggel nem rendelkező Costa Ricával, hanem az USA-val. Természetesen orosz pénzen...

A bejegyzés trackback címe:

https://kozepamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr462446423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása