Mindenki ismer vicces, de természetesen nem létező könyvcímeket, mint pl. "D. Nagy Lajos: Logopédia" vagy "Demszky Gábor: A 4-es metró". Ezek a címek általában adják magukat, s legtöbbször sztereotípiákon alapszanak. Úgy gondoltam, összeszedek néhányat azok közül, amik Közép-Amerikára vonatkozhatnak. Nincsenek hiú ábrándjaim, a többségnek fogalma nincs Guatemaláról vagy Nicaraguáról, ezért magyarázni is fogom őket...

1) Daniel Ortega: Keresztény, demokrata, toleráns

Ha már a bevezetőben volt árnyaltan politika, akkor az első nicaraguai best seller is szóljon arról. Daniel Ortega szandinista vezér volt a '80-as években, 1989-ig diktátora volt az országnak, mely idő alatt kb. félmillió honfitársát börtönözte be, s több tízezret végeztetett ki. Ma újra ő az elnök (bár létező emberről nem tudok, aki rá szavazott volna 2006-ban), s idén novemberben (újra)választások lesznek. 1989 óta az elnök max. 5 évig kormányozhat Nicaraguában. Nos, Ortega erre magasról tesz, s készül a további regnálásra, amiben Chávez, Castro és az oroszok támogatói. De hogy a könyvnek legyen valóság alapja (csak úgy, mint a "Demszky Gábor: A 4-es metró" című életművének), a "Keresztény, demokrata, toleráns" szlogen létező mottó. Évek óta ez szerepel minden elnököt éltető táblán az elnök arcképe mellett. Ha valós, múlton alapuló szlogent kéne írnom, akkor ez lenne: "Istentagadó, kommunista, indiánellenes". 

2) A Nicaragua-csatorna 300 éve

Maradjunk egy kicsit még Nicaraguánál és a politikánál. A 19. század végén kezdték építeni a Panama-csatornát, 200 évvel azután, hogy ez először szóba került. Persze azt is sokkal értelmesebb lett volna Nicaraguában építeni, ahogyan azt korábban is gondolták, no de a politikai helyzet azt soha nem engedte meg. A spanyolok, majd később az amerikaiak 200 éven át ígérték a Nicaragua-csatorna megépítését, s mivel a pénz hozzá mindig a túloldalon volt, a politikusok mindig úgy helyezkedtek, hogy közel maradjanak az ígérgetőkhöz. Mindez a Panama-csatorna megépüléséig tartotta a lelket az ország vezetőiben, de mivel a beruházás elmaradt, mindenki egymásnak esett. Azóta sincs Nicaragua-csatorna. Most az oroszok ígérnek fűt-fát. Már értem, miért nem találkoztam soha egyetlen Ortega szavazóval Nicaraguában... 

3) Vasút és metróépítészet Közép-Amerikában

Ha az imént csatornát építettünk, akkor építsünk vasutat és metrót. Nos, Közép-Amerikában egyik sincsen. Illetve van 3 darab vasútvonal, de ezek közül csak az egyik működik. A guatemalai és a Costa Rica-i vonalat évtizedekkel ezelőtt bezárták, mikor a banánexport csökkenni kezdett. Az egyetlen működő tehervasútvonal a Panama-csatorna mellett halad. Utasokat nem szállít. Metró? Ne viccelj!

4) Kreszkönyv

Mivel vasút az nincs, marad a közút. Azon meg vezetni kéne tudni. De ezek nem tudnak. Előzni csak beláthatatlan kanyarban lehet. Jogos, annak van sportértéke. Útfelfestés az nincs. Közlekedési lámpa se sűrűn. Visszapillantó ismeretlen, viszont ha a duda nem működik, nem mész át a műszakin. Ami egyébként kamu, ezekben az országokban nincs műszaki. Ahogyan jobbkéz-szabály sincs. Egyetlen szabály van csupán: a busznak és a kamionnak mindig elsőbbsége van. Ha nem adod meg, meghalsz.

5) A 100 legjobb Gallo Pinto

Ezt loptam. Bakos "Photonauta" Gábor barátom ötlete, aki több alkalommal utazott velem Közép-Amerikában. Magyarázatként álljon itt, hogy a gallo pinto nem más, mint rizses bab. Vagy babos rizs. Esetleg rizs babbal. Erre Nicaraguában és Costa Ricában nagyon büszkék. És vitáznak rajta, kinek a találmánya. Igazából tök mindegy, szerintünk okádék mind...

 

6) A guatemalai fürdőruha divat 2011

Ha jártál tenger- vagy tóparton Guatemalában, akkor tudod, hogy fürdőruhát senki nem visel. 12 év alatt pucéran fürdőznek, afölött hosszú gatyában és pulcsiban. Jobb is így mindenkinek. A pedofilok ezzel simán jól járnak, a normál érzelműek, mint én, pedig azzal, hogy nem kell a guatemalai szépségeket bikiniben látnom. Mert bomba alakjuk van!

 

7) A Belize-i futballsztárok

Van olyan, hogy Arany Kupa. Ez olyasmi, mint az Európa Bajnokság. Ilyenkor Közép-Amerika válogatottjai csapnak össze. Egyszer volt szerencsém végigkövetni az egész tornát. Frenetikus volt, mondhatom. A kedvencem Belize volt. Mintha "blasz négyes" csapatot néztem volna. Szaladgáltak, mint pók a falon. A stadionban kb. 50-en voltak. 6:0-ra kaptak ki a nagyon acélos Panamától...

8) A Nica-Tico barátság

Nicaragua és Costa Rica népei jobban utálják egymást, mint minket a szlovákok. Oké, a szlovák gyűlölet csak sztereotípia, de ezek valóban rosszul vannak egymástól. Persze az utcán sétálva nem tudják egymásról megállapítani ki nica és ki tico, de ha kiderül, megy a köpködés. Costa Rica a gazdag, Amerikát majmoló mintaállam, Nicaragua a toplák, kommunista csóringer. Közel 1 millió nica dolgozik Costa Ricában, fillérekért. Így is jobban keres, mint odahaza. Jogos, húzzanak haza. Bár ki fog WC-t pucolni a nagyképű ticók közül, azt nem tudom... 

9) A drogháborúk alkonya

Panama a 2., Guatemala a 3. legnagyobb drogtermelő a Földön. Csak Kolumbia előzi meg őket. Szertinted?

10) A latin szexművészet

Szegény lányok, most egy világ omlik bennetek össze. A latinok machók. Ahogy a legtöbb olyan női ismerősöm, akinek volt latin machóhoz szerencséje, mondja, a latin fickóknál nagyobb egoista nem kell az ágyban. Ha szereted a 2 perces szexet, akkor imádni fogod őket!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozepamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr123195354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Papichulo 2011.11.14. 13:43:31

Vicces, am ezzel a ponttal azert Peru es Bolivia vitatkozna: "Panama a 2., Guatemala a 3. legnagyobb drogtermelő a Földön."

Peru: "second largest producer of cocaine, estimated at 210 metric tons of potential pure cocaine"

Bolivia: "third largest producer of cocaine, estimated at 120 metric tons potential pure cocaine"

www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2086.html

ps: Utazas.com-ot olvasgattam es egy regebbi topic-ban lattam, hogy blog-ot inditottal. Gondoltam megnezem. Gratulalok hozza, hogy meg mindig csinalod! ;)

tucano 2012.06.11. 06:31:51

"Szegény lányok, most egy világ omlik bennetek össze."
Gondolom ezért jön az össze latina Brazíliába rakatni magát:)

Egyébként én is szeretném dicsérni a blogodat:) örülök, hogy olvashatom, ha egyszer ÉK Brazília elé visz az utad, ugorj be felém!

EndiMirador 2012.06.11. 10:39:32

@tucano: Minden további nélkül. Van valami elérhetőséged? Az enyém: info kukac mirador-adventures.hu
süti beállítások módosítása