Az előző blogbejegyzés megszületése után megfogalmazódott bennem az, hogy nem csak az utazókat kell kiszolgálni egy top10-es listával, hanem a kalandorokat is. Úgyhogy összegyűjtöttem a top10 gyalogtúrákat. Jó szórakozást hozzá!

 

10) Cosigüina-vulkán (Nicaragua)

Egy 1-2-3 napos túra Nicaragua nyugati csücskében. A Cosigüina egy apró vulkán (nincs 1000 méter), de az elhelyezkedése félelmetesen szép (a jövőben ide mindenképp szervezünk amúgy túrát). A vulkán tetején egy hatalmas krátertó hever, a kráter pereméről pedig átlátni Hondurasba, Salvadorba és a környező szigetekre. A tűzhányó a tengerben végződik, a partvidék vad és védett. Ha nem is vagy nagy túrázó, ezen az ösvényen végig tudsz azért menni.

9) Cerro Verde (El Salvador)

El Salvadorban járunk, abban a közép-amerikai országban, amely egyedüliként a kontinensről nem a természeti nevezetességeiről híres. Ettől függetlenül a 9. helyre mindenképpen méltó a Cerro Verde Nemzeti Park a maga 3 vulkánjával, amiket az ember akár 1 nap alatt is megmászhat, bár a 2 nap sokkal kellemesebb. A Cerro Verde mellett az Izalco- és a Santa Ana-vulkán is megmászható. Az első egy aktív, izzó tűzhányó, a másik egy nyugvó vulkán, aminek csúcsáról fél Salvador belátható. Ha Salvadorban jársz, ne hagyd ki!

8) Barú-vulkán és a Quetzal-ösvény (Panama)

Panama legmagasabb csúcsán járunk, a Barú-vulkánon. 3400 méter magas, ezért magashegynek minősül. A csúcs elérése fáradtságos 10 óra gyaloglás, de nem lehetetlen 1 nap alatt fel és leérni róla. A Barú-vulkánt minden irányból köderdő borítja, csak a csúcsa lóg ki egy nagy sziklaként, ezért többen nem magashegyi trekkingként, hanem dzsungeltúraként tekintenek rá. A Quetzal-ösvény a vulkán északi oldalán megy végig. Csináld meg esős évszakban, akkor nincs rajta senki, igaz, a menet is húzósabb. És ha még nem fáradtál el, akkor 2-3 nap alatt kelj át gyalogosan a Karib-tengerhez!

7) Chirripó-vulkán (Costa Rica)

Egy roppant népszerű túra Costa Rica legmagasabb csúcsára. 1 nap alatt fel lehet érni a 3820 méteres csúcsra, de az horror, okosabb, ha szánsz rá 2 napot. Nem kell semmivel sem készülni, mivel a csúcs alatt áll egy menedékház, ahol meghúzhatod magad egy éjszakára. Általában tele van, úgyhogy foglalj előre helyet magadnak. Costa Rica az amerikaiak kedvelt úticélja, ezért képtelenség nagy magányban felérni a csúcsra, de ha alpesi menedékházakon edződsz, akkor nem lesz zavaró!

6) Tajumulco-vulkán (Guatemala)

Közép-Amerika legmagasabb pontja 4220 méteres magasságával. Van nála sok más szebb formájú vulkán, azonban az élmény, hogy egy "kontinens" legmagasabb csúcsán állsz, feledhetetlen. 1 nap alatt mászható, bár a szint horror, oda-vissza majdnem 3000 méter, úgyhogy kösd fel a gatyádat. Nem csak a mászás élmény, hanem az esélye annak, hogy állatáldozat részese is lehetsz fent a csúcson. Ez ugyanis a maják egyik legszentebb helye!

5) Pico Dama (Honduras)

Egy alig 800 méteres csúcsról beszélünk, ami ékkőként emelkedik ki a Moszkító-part őserdeiből. A Rio Platano mentén haladsz egész a pech indiánok vidékéig, ahonnan legkebvesebb 2, de inkább 3 nap alatt érheted el a csúcsot. Dzsungeltúra a javából, bár az indiánok 2 éve egy apró bungalót felépítettek a hegy lábánál, így akár már ágyban is megaludhatsz az őserdő mélyén. Elég vad és nehezen megközelíthető vidék ez, úgyhogy egyedül nem fog menni!

4) Altos Cuchumatanes (Guatemala)

Újabb guatemalai kirándulás, ezúttal az Altos Cuchumatanes 3000-es csúcsai között. Nem csak természetjárás, hanem kulturális túra is egyben. Csak gyalogosan megközelíthető maja falvakat érintesz azon a vidéken, ahol anno a polgárháború legsúlyosabb csatározásai folytak. Spanyolul nem beszélő quiche és ixil gyermekek kísérnek kilométereken át, csak hogy elmondhassák, ismernek egy gringót. A túra legkevesebb 3 nap, de akár egy héten át is bóklászhatsz a hegyek között. Lóháton is bevállalható!

3) Corcovado (Costa Rica)

Erről a listáról sem maradhatott ki. Az egyetlen túraútvonal Közép-Amerikában, amit bármely utazó könnyedén bevállalhat. Befizethetsz helyi irodánál és akkor kapsz minden felszerelést, amire csak szükséged lehet. A part mentén haladva nehéz eltévedni, bár átvágni az erdőn a sok vízfolyás mentén már igényel helyi vezetőt. 2 napos túrától az 5 naposig bármi elképzelhető, csak pénztárca függvénye. A táj azonban eszméletlen. Ha Costa Ricában vagy és túrázni támadna kedved, akkor ne hagyd ki, bár itt sem leszel egyedül...

2) Darién átkelés (Panama)

Oké, ezen még mi sem jártunk, de 2011-ben fogunk, ígérem. Legalábbis egy 3 fős csapat már indulás kész, de nem kevés előszervezést igényel ez a túra. Nem veszélytelen, sőt, a legtöbben azt mondják őrültség. A cél azonban, hogy azon kevesek közé kerülj, akik megcsinálták, megbabonáz. Igazi vaddisznóknak való túra ez, ami tarthat 5 napig, de 2 évig is. Hogy miért? Ez az 1971-es videó elmesél mindent:

1) El Mirador túra (Guatemala)

A dzsungeltúrák non-plus ultrája. Nem csak céltalanul bolyongsz az erdőben az élővilágot kémlelve, hanem igazi célod is van. Elérni El Miradort, a maják legnagyobb városát és a Föld legnagyobb piramisát. 8 éve van erre mód, bár 2006-ig a túra nagyon hardcore volt. Az elmúlt 2-3 évben szépen rövidítették az ösvényt, sőt, 1-2 helyi túraszervező már visz is a dzsungel mélyére embereket, Carmelitából. 2009-ig mi is ezen az útvonalon túráztunk, de sokat veszített igazi vadságából, ezért 2010-től más útvonalon közelítjük meg a romokat. Az továbbra is olyan, mint az eredeti volt 2006-ig. A 4 videós sorozatunk első része:

A bejegyzés trackback címe:

https://kozepamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr361488693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása