Korábban már két másik TOP10-es listát öszeállítottam Közép-Amerikával kapcsolatban. Ezúttal a maja romvárosokat rangsorolnám érdekességük, szépségük és nyújtott élmény alapján.

A legtöbb ember, ha maja romvárosokról beszélünk, Mexikóra asszociál, ami az ország jó marketingpolitikájának köszönhető. Kevesen tudják, hogy a maják őshazája nem Mexikó, hanem Guatemala vulkánokkal szabdalt hegyvidéki területe, Mexikót csak térhódításuk következtében népesítették be.

10) COPÁN

Minden itt kezdődött, már ami a maja kutatásokat illeti. Még a 19. században fedezte fel egy kalandor Hondurasban, aki gazdag műkedvelők pénzén privát régészkedésbe kezdett. Ennek az lett az eredménye, hogy az amúgy a maja történelem legnagyobb egybefüggő írásos emlékét, a Hieroglifa-lépcsősort sikerült teljesen szétbarmolni. Ma egy számítógép próbálja megfejteni a több ezer darabos, hibásan rekonstruált faragott írást. Még legalább 10 év, mire elkészül.

9) CHICHÉN ITZA

A Közép-Amerikába érkező turisták 90%-a csak ide jut el a maja romvárosok közül. Tény, a posztklasszikus kor legimpozánsabb városa, bár turista szemmel inkább tűnik cirkusznak, sem mint misztikus történelmi leletnek. A napi több ezer látogató alaposan lerontja az élményt. Ettől függetlenül Kukulkán nagytemploma a piramisban talált kamrákkal, a csillagvizsgáló és a legnagyobb maja labdajátéktér megérnek egy misét. Ha Yucatánon járok, mindig beugrok egy rövid időre...

8) UXMAL

Megint csak Mexikó, ezúttal a Yucatán-félsziget nyugati partvidéke. Chichén Itzával szemben Uxmalnak nagy előnye, hogy tized annyi turista látogatja. Mérete nem sokkal marad el a nagytestvér mellett, a Jósok piramisa pedig egyedülálló a maga nemében. Ha erre jársz, ne csak Uxmalt ejtsd útba, látogass el Sayilba és Edznába is, sok tekintetben nagyobb élményt nyújtanak, mint maga Uxmal.

7) YAXHA

Na erről már csak a legelvetemültebb utazók hallottak. Guatemala második legnagyobb feltárt és könnyen látogatható romvárosa ez, ahol ha rajtad kívül látsz 1-2 embert csámborogni, akkor elmondhatod, forgalmas napon van túl Yaxha. Ez nem azt jelenti, hogy itt nincs mit nézni, csupán azt, hogy a guatemalaiaknak fogalmuk nincs milyen kincsen ülnek rajta. Csodálatos élővilága van a lagúna partján fekvő Yaxhának. Topoxtét sem szabad kihagyni, ha erre jársz. Ja, a helyi munkások nagyon jófejek, úgyhogy tölts itt egy éjszakát és sörözz velük!

6) PALENQUE

Tudom, előbbre vártad volna a listán, nálam Palenque mégis csak 6. helyezett. Mivel ez Mexikó egyetlen könnyen és olcsón megközelíthető őserdei romvárosa, ezért a rengeteg turistától szinte alig látni a romokat. Itt található az egyetlen maja torony, aminek pontos célját máig nem tudják. A háttérben húzódó esőerdő lenyűgöző, igaz, állatból már nincs sok, azokat az ember már kiszorította. Ha Palenquében jársz, ne csak a kötelező és túlzsúfolt vízeséseket csodáld meg. Szánj egy napot a 2 órányira fekvő Toniná romvárosára is, mivel itt látható a legnagyobb maja fellegvár jó sok labirintussal.

5) CALAKMUL

A Yucatán-félsziget valószínűleg egyik legritkábban látogatott maja nagyvárosáról van szó. Mexikó egyetlen romvárosa, amelyik nem csupán szép és misztikus, de történelmi szerepe is kiemelkedő. A Tikal-El Mirador-Calakmul háborúkat nevezték a Csillagok Háborújának, ami után a híres sci-fi is kapta a nevét.  Miután Calakmul rövid időre a térség uralkodó városa volt, volt lehetősége megszépülni és óriássá válni. A kevés turista miatt itt találkozhatsz a legsokszínűbb flórával és faunával. Ha itt jársz, menj el Xpujilba és Becánba is!

4) YAXCHILÁN

A guatemalai határon, az Usumacinta partján fekvő romváros Mexikó legmisztikusabb létesítménye. Közel egyórás csónakázás után lehet csak elérni, ezért kevesen vágnak neki, bár Palenquéből egyre többen szivárognak át a nagy tömeg miatt. Ideutazni nem olcsó, úgyhogy ha spórolni akarsz, tedd csoportosan. Gyönyörű sztélék, díszesen faragott architrávok, rengeteg élőlény, majmok, madarak, krokodilok. Nem csupán romváros, szafari is egyben. Ha itt jársz, ne hagyd ki Bonampakot sem!

3) CARACOL

Belize-ben járunk, a guatemalai határtól úgy 20 kilométerre a Maja-hegység előterében húzódó esőerdőkben. Caracol hatalmas területen fekszik, s hála az amerikai turisták pénzének, gyönyörűen rendbe van szedve. Leghíresebb épülete a Canaa, a maga 44 méteres magasságával az egyik legnagyobb épület a maja történelemben. Ennél magasabb piramisok csak Tikalban és El Miradorban épültek.

2) EL MIRADOR

10 év és minden prospektus nyitóoldaláról El Mirador fog visszaköszönni. A legnagyobb maja város volt, egyes becslések szerint 2000 éve már 300 000-en lakták. Az utóbbi 10 évben vált a maja régészet elsőszámú célpontjává, 2009 óta pedig minden kétséget kizáróan a maja történetírás fellegvára. A klasszikus korban minden itt történt, El Mirador uralta egész Guatemalát és Dél-Mexikót, addig, amíg Tikal le nem igázta. Többek között itt található a legmagasabb maja piramis, amit egyesek az egyiptomi Kheopsznál is nagyobb épületnek tartanak. El Miradorba eljutni nem könnyű. Vagy helikopterrel tudod megközelíteni horror áron, vagy egy 3-5 napos dzsungeltúra keretében gyalog. 

1) TIKAL

Tikal a megalomán maja építészet csodája, Guatemala ékköve. Meredek lépcsőjű piramisai elvarázsolják az embert. Tikalban egy napfelkelte maga a tökély, ha süt a nap, ha nem. Ami Peruban Machu Picchu, Kambodzsában Angkor, az Guatemalában Tikal. Akár két teljes napot is eltölthetsz a romok között anélkül, hogy megúnnád. Gyönyörű arapapagájok, tukánok, majomcsaládok mindenfelé, 40-50-60 méter magas piramisok, gyönyörű architrávok. Bár ez Guatemala legturistásabb pontja, a hatalmas, Vác nagyságú területen elvész az embertömeg, így nem érzed azt, mint Mexikó romvárosaiban. Egy szó, mint száz, Tikal a maja romok non-plus ultrája... 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozepamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr701901015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.05.11. 14:44:01

Sziasztok...15 éves gyerek talált egy uj várost
süti beállítások módosítása