Egyre tobben erdeklodnek El Mirador, a vilag legnagyobb (s talan legmagasabb) piramisiainak otthont ado maja romvaros irant. 5 eve jartam eloszor a romoknal, akkor, amikor meg csak alig nehany tucat kulfoldi vagott neki az embert probalo kalandnak. Azota sok minden valtozott az erdoben, no meg a romvarosban. Peldaul taborhelyeket alakitottak ki, hogy a turistaknak ne onmaguknak kelljen a fekhelyet kialakitaniuk, valamint leroviditettek es kitagitottak az osvenyt. Ettol fuggetlenul El Mirador maig rejt meglepeteseket, s ha ezeket szeretned elkerulni, jobb, ha gondosan felkeszulsz a turara...

 

1) Az idopont kivalasztasa

Ez talan a legfontosabb tenyezo, ugyanis El Mirador nem varja mindig tart karokkal a turazot. Guatemalaban az esos evszak majus kozepetol november kozepeig tart, a legsulyosabb idoszak szeptember kozepetol oktober vegeig tart, ez ugyanis nem csak esos evszak, hanem hurrikan szezon is egyben. Nekem volt szerencsem meg novemberben is belecsoppenni egyszer egy hurrikan csucskebe Guatemalaban, nem kivanom senkinek, utana napokig szogeltuk a tetot a hazon. Amugy 1998-ban a leghiresebb hurrikan, a Mitch is itt csapott le kozel 300 km/oras erejevel, ami kozel 20 000 aldozatot kovetelt a tersegben.

Jo baratom, Daniel, aki El Miradorban segedregeszkedik olykor, illetve a Mirador csapatoknak eloszeretettel segit tajekozodni az erdoben, egyszer oktoberben nekivagott a dzsungelnek ket cimborajaval. A tura alatt lecsapott rajuk a vihar, s a vege az lett, hogy ki kellett uszniuk a romvarosbol, mivel 4 meter magas viz lepte el az erdot. 2 nap es 2 ejjel tettek mindezt, tobb mint 50 ora alatt, megallas nelkul. Minden felszerelesuk odaveszett, kozel az eletuk is. Eppen ezert nem tudom elmagyarazni, hogy milyen fontos az, hogy akkor indulj neki El Miradornak, amikor az tart karokkal fogad. Akkor azonban meg se allj!

Ha szeretned tesztelni a kepessegeidet, akkor december es januar az optimalis, ugyanis ekkor meg eleg sarosak az osvenyek, jobban benovi oket a dzsindzsa, jol el lehet faradni. Ha nem akarod magadat teljesen kikesziteni, akkor februartol aprilisig turazz, bar ha teheted, inkabb alternativ osvenyeken tedd azt, mert kezd egyre tobb lenni a turista a klasszikus Carmelita-Tintal-Mirador szakaszon. 

 

2) Hogyan keszulj?

Erre nehez epeszu valaszt adni, ugyanis Magyarorszag, de valoszinuleg Europa hatarain belul nincs alkalmas terep arra, hogy teszteld magad, neked valo-e El Mirador. Egyszeruen bele kell vagni, es majd meglatod, hogy birod-e a klimat es a korulmenyeket. Felszereles igeny keves van, de az fontos, hogy legyen. Igy peldaul elengedhetetlen egy jo bakancs, lehetoleg olyan, ami szellozik es konnyebben kiszarad, tehat a zart borbakancs teljesseggel kizart.

A dzsungelturakon a legfontosabb a pihenes. Mivel az erdoben egyik percrol a masikra besotetedik, jobb, ha idoben felkotod a foggoagyadat. Az agy legyen zart textilanyag, ne pedig halos vagy muanyag, mert azok szetvagjak az ember hatat, valamint atcsipnek rajta a verszivok. Elengedhetetlen a szunyoghalo. Ezek specialis halok, amiket helyben a piacokon be lehet szerezni, a Magyarorszagon a turaboltokban kaphato verziok nem alkalmasak oserdei taborozasra. Ha az erdoben kinavsz ejszakazni, vigyel magaddal egy minimum 2x3 meteres muanyag vasznat, ami felfogja az esot. A nedves fuggoagynal rosszabb nincsen.

Nyari halozsak. Bar elalvas elott meg csorog majd rolad a viz, hajnalban lehet huvos ido, foleg decemberben es januarban, ezert kell valami takaro. Illetve plusz vedelem a szunyogok ellen. S ha mar a szunyogoknal tartunk. A szunyogriaszto sprayk tobbsege nem mukodik az oserdoben, olyat valassz, aminek minimum 20% az aktiv-hatoanyag tartalma. Amugy tura kozben hiaba hasznalod, leizzadod, s csak karbavesz.

 

3) Kivel menj?

Egyre tobb magyar es kulfoldi turaszervezo teszi be a programjaba El Miradort, ezert nehez a dontes. Ha beszelsz spanyolul, azt ajanlom, vagj neki magad, szervezd le helyben. Ha ido szukebe vagy, akkor eleg sokba fajhat egy privat tura, ha van par napod varakozni, akkor nevesebb hostelek szerveznek gyujtoturakat az eppen a tersegben levo turistaknak, igy 300 dollar korul belevaghatsz.

Ha nem megy a spanyol, akkor marad a turaszervezo. Ne utazz hurrikan szezonban, sem esos evszakban, ha nagyon szivatni akarod magad, akkor menj decemberben vagy juniusban, juliustol novemberig ne probalkozz, nem lesznek pozitiv elmenyeid. Fontos a turavezeto szemelye is. Az oserdo el, naponta valtozik, ezert csak olyannal menj, aki helyi erot is maga melle vesz, olyat, aki ott el es ismeri az osvenyeket. Ez foleg alternativ utvonalakon fontos, klasszikus utvonalon ma mar nehez eltevedni, egyedul meg se vagj neki, ugyanis nem ismered fel a merges kigyokat es novenyeket.

 

 

Vegul alljon itt egy korabbi El Mirador tura leiras azoknak, akik szivatni szeretnek magukat:

Szuperkemeny tura El Miradorba, a majak legnagyobb varosaba

A bejegyzés trackback címe:

https://kozepamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr912219458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CLingson 2010.08.24. 12:13:52

Alapvetően egyetértek a post szerzőjével, gondolom jól ismeri a terepet. De szerintem a mikor utazzunk topikkal filozófiai problémák vannak. Az írás után különösen kedvet kaptam, hogy októberben próbáljam ki a dzsungelt. Ez pont olyan mint Izland télen, vagy az alpinizmus télen... igen, kemény lehet, de akkor a legőszintébb. Nem véletlenül nem merik bevállalni egyiket sem a kereskedelmi túraszervezők.

Kezdem is keresni az októberi repülőjegyet. Valami jó tipp?

EndiMirador 2010.08.26. 10:10:05

@CLingson: Azert ezzel en vitatkoznek! Ha egy hegymaszo nekiindul egy csucsnak egy olyan idopontban, amikor az nem ajanlott, majd a vihar ledobja ot a hegyrol, akkor feltetelezem, meggondolja ketszer, hogy nem idealis idopontban belevag-e ujra.

En megtapasztaltam a tropusi vihart, nem kivanom senkinek. Szalloda ablakabol nezve erdekes erzes, de amikor ki vagy szolgaltatva, az nem jo.

Persze van sporterteke, de azt is be kell latni, hogy nem sokan szeretik kockara tenni az eletuket egy guatemalai utazas soran. Lehet olyan idopontba menni, amikor kihivas a tav (bar a tobb mint 100 km 4 nap alatt mindig az), mert terdig er a sar, megsem kockaztatod az eleted azzal, hogy 300 kilometeres hurrikan kozepen probalsz eletben maradni, mikozben 50 meteres kidolt fak alol probalod magad kivagni. December tokeletes idopont. A szeptember-oktober dilettans gondolat...
süti beállítások módosítása