Mikor Adri es Gabor felkerestek, hogy szeretnenek egy madarfotos turat Costa Ricaban, nem igazan tudtam, hol kezdjek neki. Igazabol az o unszolasukra irtam ki tobb madarasz turat a honlapon, de mivel en magam nem vagyok madarfotos (hogy is lehetnek, az ilyen hobbihoz millios nagysagrendu gepekre van szukseg, ami egyelore alom csupan), ezert probaltam olyan helyszineket felkutatni, ahol garantaltan sok jo madar lathato.

La Selva, Tortuguero, Monteverde, Palo Verde, csak nehany azok kozul, amik szoba johettek idealis helyszinkent. Ezek a parkok egyutt tobb mint 1000 madarnak adnak otthont, a nagy szamok torvenye alapjan valami csak lencsevegre kerul. Persze egy madarfotosnak az akcio szamit, allitolag fan ulo madarat fotozni aljassag, az a madarmegfigyelok feladata. Nekem igazabol mindegy, mert miota tavaly elloptak a kozepkategorias fenykepezom, azota egy Nicaraguaban vasarolt 25 000 forintos Samsung zsebmasinaval ugrabugralok, amivel nem hogy madarat, meg elefantot is nehez lenne lefotozni 2 meterrol.

Ezen a turan kellett rajojjek, hogy masra vagyik egy madarasz es masra egy madarfotos. Amig a madarasznak a legjobb kozeg az esoerdo, addig egy madarfotosnak a les az elso, ami meg ugye ritkan van az esoerdo melyen, meg amugy egesz Kozep-Amerikaban. Szerencsere par hettel az indulas elott ilyen-olyan kapcsolatok reven sikerult bebocsatast nyernunk Mate Bencenek, a madarfotozas magyarorszagi ikonjanak egyik itteni lesebe, ahol tenyleg profi korulmenyek kozott lohettunk papagajokat, tukanokat es keselyuket.

Marciusban, ha hazaertem, csinalunk egy szep galeriat az itt keszult kepekbol. Lesz olyan, ahol kolibri tamad kolibrit, vagy aracari barna feju papagajt. Csupa olyan foto szuletett, amihez hasonlokat csak a NatGeo-ban lathat az ember.

Amugy most Sarapiqui varoskajabol irok, a La Selva toszomszedsagabol. Ez a park tevedes volt, ami nem azt jelenti, hogy nem erdemes ide betennie az embernek a labat. Kozel 600 madarfajtat figyelhetsz meg itt, ez volt a Fold elso bioszfera rezervatuma. Fotozni szinte keptelenseg, mert a suru esoerdoben legfeljebb alulrol lehet lencsevegre kapni nehany madarat, aminek nincs ponterteke. Latni es csodalni azonban ennel jobb helyszint keresve se talaltunk volna. Olyan solymot figyelhettunk meg, amirol meg a legalaposabb madarasz konyvek is azt irjak, hogy szinte lehetetlen latni. A curassao madarak ugy lofralnak a pekarik tarsasagaban, mintha legalabbis csaladtagok lennenek. Ha fotot nem is ,elmenyt sokat gyujtottunk.

Holnap irany a Rio San Juan es Tortuguero. Az ott tapasztaltakrol nehany nap mulva...

A bejegyzés trackback címe:

https://kozepamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr801758977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása