2011 nem a repülés éve. Januárban beharangozták a repülőjegyárak emelkedését, s hát valóban, napról napra drágul az utazás. Ami 2 éve még normális ár volt, az ma szuperakciós, s ha az ember nem elég figyelmes, csúnyán ott hagyhat 40-50 ezer forinttal többet a kelleténél. Eme írás remélem segít abban, hogy olcsón juss repülőjegyhez Közép-Amerikába.

1) Hogyan kezdd a keresést?


Mielőtt az ember belevág a repjegy keresésbe, nem árt, ha körbenéz egy kicsit az interneten. A kezdeti időkben több mint vicces volt a pelikan.hu féle globális keresőkkel próbálkozni, ma már azonban meglepően jó eredményeket kap az ember. A pelikan.hu persze messze nem az über alles, ha engem kérdeztek, nekem az orbitz.com vált be a legjobban. Amiket azonban globális keresőkben találsz, azok egy központi rendszer által vannak beárazva, s ebbe a rendszerbe akciók csak nagy ritkán kerülnek be.

2) Akciókutatás

A globális keresők többnyire jó irányt mutatnak a kereséshez. Nézd végig, milyen légitársaságokkal fogsz repülni, s utána irány az adott társaság honlapja. Szinte nincs olyan nap, hogy ne lenne valamilyen akció. Ha szerencsés vagy, azonnal visszaköszön a nyitólapról. Ha rátaláltál, azért még ne örülj, mert a legalacsonyabb árat elég ritkán kapod meg. Ez függ a gép telítettségétől és az időponttól, ráadásul ha csapathoz vagy kötve, akkor a dátum nem túl rugalmas.


 

3) Budapest vagy Bécs? Esetleg London? 

3-4 éve szinte állandó jelleggel Bécsből indultunk. 50 ezer forintot spóroltunk repjegyenként, azonban ma már más a helyzet. A normál árú repjegyek általában olcsóbbak budapesti indulással, bár akciók olykor fellelhetők  Bécsből is, ezért a kereséskor figyelj az indulási helyszínre. Példaként hadd említsem meg, hogy pár hete 200 000 Ft-ért találtunk repjegyet Bogotába bécsi indulással Madridon át, míg budapesti indulással ugyanez a jegy 270 000 Ft volt...

Kereshetsz tengerentúli járatokra londoni, párizsi vagy amszterdami indulással. Fapadossal ezekbe a városokba kijutni könnyű, bár megvan a veszélye, hogy lekésed a csatlakozást, s akkor ugrott az egész buli.

4) Tudom, hogy melyik légitársaságokkal fogsz utazni!

Több éves tapasztalat, hogy Közép-Amerikába a legolcsóbb opció ha az Egyesült Államokban szállsz át. 2010-ig Continental vitte a prímet, volt olyan, hogy 175 000 Ft-ért repült a csapat Hondurasba. 2011-ben azonban módosultak az erőviszonyok, s belépett a latin piacra az American Airlines. Bár ők repülnek közvetlen Budapestről New Yorkba, érdekes módon olcsóbb, ha átszállsz Frankfurtban, Londonban vagy Amszterdamban. 2011-től a Continental árai a 300 000 Ft-ot súrolják, míg az American Airlines 230-240 000 Ft-ért röptet San Joséba vagy Guatemalavárosba.

Újabban az Alitaliának és partnereinek is feltűnnek a járatai Közép-Amerikában, bár ők csak Panamába és Costa Ricába hirdetnek utat, Milánó vagy Róma valamint Caracas átszállással. Árban felveszi a versenyt az American Airlines-szal, no de az Alitaliát olaszok üzemeltetik, ami azért - minden tiszteletem mellett - jelentősen csökkenti az utazási élményt.

Az akciók terén érdemes amúgy az Air Europát és az Ibériát figyelemmel követni. Mivel a latin térség erősen kötődik Spanyolorszghoz, ezért ez a két légitársaság gyakran hirdet akciókat, főként Panamába és Costa Ricába.

5) Rengeteg plusz költség

Tegyük fel, találsz egy akciós repjegyet 20 000 Ft-tal a normál ár alatt. A kérdés az, hogy megéri-e? Légy körültekintő, az akciós jegyek többsége komoly várakozási időkkel számol, ne adj Isten éjszakázásokkal. Többször jártunk úgy, hogy USA-ban kellett éjszakáznunk, s ha valaki nem bírja a reptéren fetrengést, akkor a megspórolt 20 ezrét azonnal költheti taxira és szállodára.

Ha nem is kell megaludnod, csak napközben várakoznod 6-8 órát, akkor is lesznek plusz költségeid. Enni és inni fogsz a repülőtéren, s arról ugye nem kell mesélni, hogy mennyibe kerül egy pizza a tranzitban. Két 6-8 órás várakozás szó szerint megeszi a spórolt pénzedet, úgyhogy ésszel!

Persze, ha az embernek van 6-8 óra várakozási ideje, akkor inkább kimegy várost nézni, igaz? Miért ne költené el a reptéri pizzapénzt taxira és egy belvárosi olcsóbb kajáldára, meg néhány múzeum belépőre? Ez idáig rendben is van, de a legtöbb latin-amerikai ország, ha elhagyod a tranzitot, reptéri adót számol fel. Vannak országok akik e tekintetben igen pofátlanok, pl. Hondurasban 34 US$, Venezuelában 36 US$ az adó.

Ha USA-n keresztül utazol, számolj rá a repjegyre egy 15 US$-os belépési díjat. Miután eltörölték a vízumkötelezettséget, azóta van egy ún. ESTA-szám. Ez egy internetes kérdőív, amit köteles vagy kitölteni az indulás előtt. Ezt sajnos megúszni nem lehet.   

Ha Bécsből találsz olcsón járatot, s mondjuk nem Sopronban laksz, akkor lesz buszköltséged Budapestre. Az Orangewaysszel 5000 forintból oda-vissza megúszod a bécsi kiruccanást.



Ha tehát akcióra lelsz, légy elővigyázatos. Nem biztos, hogy az olcsóbb a jobb. Én azt mondom, ha egy repjegy 40 000 Ft-tal olcsóbb a normál árnál (ez elég ritka), akkor gondolkodás nélkül csapj le rá. Ha a különbség ennél kisebb, akkor nyálazd végig az esetleges plusz kiadásokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozepamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr343029725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apc 2011.07.07. 21:48:43

irigyellek a problémáidért

csavardi 2011.07.09. 12:57:33

Jobb száz irigy, mint egy szánó :)
süti beállítások módosítása