Vannak emberek, akik megőrülnek a romokért, antik városokért, múzeumokért és minden olyanért, amik a múlthoz köthetők. Korábban én is így voltam ezzel, míg nem ráeszméltem, hogy az ezekhez vezető út sokszor sokkal több csodát rejt, mint maga a műemlék. Így listánk nem csak magáról a csodáról szól, hanem az odavezető útról is, hogy aki megérkezik, tudja milyen úton teszi azt. Íme TOP10-es listánk, amin Dél-Amerika kulturális emlékeit vesszük sorba.

 

10. A riói Krisztus-szobor (Brazília)

Listánkat egy nem is olyan idős, de annál ismertebb jelképpel kezdjük, még pedig a riói Krisztus-szoborral. A vasbetonból készült műalkotás alig 80 éves, mégis Brazília jelképévé vált. Francia szobrászművész tervezte, de az igazi érdem azoké a munkásoké, akik felépítették az 1000 tonnás monstrumot a Corcovado tetején. 5 éven át tartottak a munkálatok. Ha az ember a szobor tövében áll, csalódik, hisz maga a szobor nem túl részletgazdag. Betonból nehéz Dávid-szobrot faragni, na. A kilátás Rióra azonban fenomenális. A riói emlékmű azonban össz latin-amerikai mozgalmat indított el, mivel utána számos nagyváros emeltetett magának hasonló szobrot Limától Tegucigalpáig.

9. Nazca-vonalak (Peru)

Sokan lennének, akik a Nazca-vonalakat előbbre sorolnák, mi azonban nem tesszük, mert a hangsúly a személyes élményen van. Az ismeretlen misztériuma lengi be a vonalak eredetét, de csak annak, aki még nem látta őket. Tudni kell, hogy a Nazca-vonalak nem egyedülállóak, hiszen Kolumbiában is fedeztek fel hasonló vonalakat, de Nazca környékén is feltűnnek hasonló képződmények. A feltehetően szakrális eredetű vonalakat repülőből lehet jól látni. A 30 perces menet sokaknak kínszenvedés, mert az ide-oda billegő repülő nem kíméli a gyomrot. Érdekesnek érdekes, szépnek azonban nehezen mondható. Ettől függetlenül a Nazca-vonalaknak ott van a helye a listán.   

8. A bogotái aranymúzeum (Kolumbia)

Nem szeretem a múzeumokat. Nem tudnék 5 olyan múzeumot mondani, amit igazán élveztem volna életemben, de a bogotái aranymúzeum mindenképp közéjük tartozik. Ha ősi kultúrákról van szó Dél-Amerikában, mindenki hajlamos csak Perura gondolni, pedig Kolumbia nem kevésbé szegény ősi leletekben. Az más kérdés, hogy Kolumbiában a számos kis városállamot nem igázta le egy nagy testvér, mint tették azt az inkák délebbre, így nem is annyira ismert a nagyközönség számára. Azonban ezek a mikrocivilizációk félelmetes gazdagságot hagytak hátra aranytárgyak formájában, amit a szemlélődő alig pár dollárért végignézhet. Ha az egész nem egy múzeum lenne, akkor TOP3-ba került volna...

7. Buenos Aires (Argentína)

Ugorjunk előrébb az időbe. Nehéz egy fővárost kulturális emlékként kezelni, nem is tenném, így Buenos Aires kicsit kilóg a sorból. Azonban ez az a város, amit egyszer látni kell. Sokan Budapesthez és Párizshoz hasonlítják, és azt kell mondjam, van benne valami. Bár jobban örülnék, ha a Csepel-sziget helyett nekünk is lenne egy olyan vízparti sétányunk, mint amilyen Argentína fővárosában van. A Capitolium, a művész negyed és a megszépített kikötő sokak kedvenc fővárosává teszi Buenos Airest. Valóban olyan, mintha Európában lennél, mégis latin. Nyüzsög és pörög, hangos és dallamos. Marhasteak, vörösbor, tango, csodaszép lányok és hatalmas bulik...  

6. A Kondor-lagúna múmiái (Peru)

Na erről valószínűleg még soha nem hallottál. Peruban járunk, fent északon, Leymebamba andoki városkájától 10-12 óra járóföldre. Valóban járóföldre, ugyanis a Kondor-lagúnához nem vezet út. 3600 méter magasan két sziklaperem szorításában szorong az apró andoki tavacska. Ebben ezidáig nincs is semmi egyedi, de ha az ember a sziklafalakra tekint, furcsa dolgokat láthat. 100 méterrel a fejed felett koporsó szerű fészkeket pillantasz meg. A chachapoyasi inkák sziklapremekre temették feljebbvalóikat, mely sírokat az újkor csak 1996-ban (!) fedezett fel. Hogy miként vitték fel a bebalzsamozott holttesteket ilyen magasba mindenféle sziklamászói felszerelés nélkül az rejtély. 16 évvel ezelőtti felfedezésük után a múmiákat múzeumba szállították, így mára csak sírhelyeik láthatók. Már azoknak, akik hajlandóak sziklát mászni néhány koporsó kedvéért. 

5. A Yungas inka ösvényei (Bolívia)

Egy újabb eleme listánknak, amiről kevesen tudnak. A TOP10 természeti szépségek listán is szereplő Yungas-vidék buszablakból nézve is lélegzetelállító, hát ha még gyalogosan kívánunk átkelni rajta. A jó inkák anno kikövezett ösvényeket építettek a völgyek között magas hágókon át, ezek közül a Yungas ösvényei a legszebbek. A Takesi, az El Choro vagy a Camino del Oro, azaz az Arany-ösvény mind hihetetlen tájon vezet át. Egészen hihetetlen, hogy az inkák mekkora gondot fordítottak arra, hogy az egymástól elszigetelt közösségeket összekössék útjaikkal. Egyes feltevések szerint az inkák több utat építettek, mint a modern Peru 2012-ig. Ha ez a vélekedés tán nem is igaz, turista szemmel mindenképp maradandóbbat alkottak.

4. San Agustín és Tierradentro (Kolumbia)

Kolumbia legismertebb emlékeit a San Agustín-i és a hozzá igen közel álló Tierradentro civilizáció adta. Az Andok köderdői mélyén megbúvó emlékek igazi időutazásra hívnak. Ha csak a leletekről lenne szó, akkor az ember nem áradozna annyira, de ha körbenéz a tájon, akkor azt kell konstatálja, ezek a san agustíniak és tierradenróiak tudtak valamit. A kőszobrokon, petroglifeken és sírkamrákon túl olyan csodákban lehet része az ide látogatónak, mint a 400 méter magas Bordones-vízesés vagy az az El Estrecho, ahol a Rio Magdalena mindösszesen 2 méter széles és 60 méter mély. S ha már arra jár az ember, miért ne mászná meg a 4750 méter magas Puracé-vulkánt?

3. Ciudad Perdida (Kolumbia)

Ciudad Perdida, azaz az Elveszett város. Valóban el van veszve, mert hosszú napokon át kell gyalogolnod köderdőkön keresztül, hogy magadévá tedd a tayrona indiánok szent városát, Teyunát. Az alig egy évtizede indult kolumbiai turizmus egyik legkedveltebb gyalogtúrájára minimum 5 napot kell szánj, de minden perce megéri. A Sierra Nevada de Santa Marta oldalában élő indiánok máig őrzik hagyományaikat, népviseletben járnak és távol tartják magukat a kereszténységtől. A romváros nem több mint néhány magaslati plató és őket összekötő kikövezett ösvény, azonban az egésznek a miliője joggal teszi dobogóssá Teyunát, az elveszett várost. 

2. Húsvét-sziget (Chile)

Messze járunk Dél-Amerikától... 3000 kilométerre a chilei partoktól található egy apró sziget, melynek tengerpartján hatalmas kőfejek merednek a tenger felé. A Húsét-szigeten járunk, amit természetföldrajzilag sem Dél-Amerikához, sem Óceániához nem lehet kötni. Politikailag Chiléhez tartozik, s mivel onnan a legkönnyebben elérhető, ezért helye van a listán. A sztori ismert. Az itt élő törzs túlnépesedett, hely hiányában kivágták erdőiket, majd mikor nem volt hová terjeszkedni, tutajokat építettek és egyesek szerint a tengerbe vesztek, mások szerint megérkeztek Hawaiira. A történet gyönyörű jövőképet fest jelenkori civilizációnknak, s csak remélni tudjuk, hogy unokáink is találnak majd maguknak egy Hawaiit.

1. Machu Picchu és a Szent-völgy (Peru)

Semmi meglepetés nincs abban, hogy listánk első helyezettje Machu Picchu és a Szent-völgy. El kell mondjam, hogy én nem vagyok nagy rajongója a térségnek, mert annyi turista a világon nincs, mint amennyivel itt találkozik az ember, de azt be kell ismerjem, a Machu Picchu gyönyörű és nagyon izgalmas. Azonban nem csak róla kell említést tenni, hanem a Szent-völgy és az Urubamba-völgy más városairól is, mint Ollantaytambo, Pisac vagy éppen Tipón. Nem csak romok várják az ide látogatót, hanem hangulatos kecsua falvak, 6000 méteres hegycsúcsok, gyönyörű inka ösvények és maga a város Cuzco, mely az Inka Birodalom szíve volt. S mint minden ilyen központot a spanyolok ezt is eltörölték a Föld színéről, s helyébe felépítették saját városukat, aminek csodájára évente milliók érkeznek Peru ezen szegletébe. Bár nem tartozik a kedvenceim közé, Machu Picchu és társai abszolút No.1.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozepamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr564573246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása