Tobb alkalommal volt mar szo a Rio San Juanrol. Tobbnyire geopolitikai szerepet firtatom, azonban annal kevesebb szot ejtek magarol a folyorol, aminel keves szebb van Kozep-Amerikaban. Madarfotozas ide, madarfotozas oda, ha Costa Ricaban vagy Nicaraguaban jar az ember, nem hagyhatja ki ezt a csodat (a turistak 99%-a sajnos kihagyja, mert nehez megkozeliteni).

A La Selvaban eltoltott esos nap utan csonakba pattantunk Puerto Viejo de Sarapiqui varoskajaban. No, nehogy azt hidd, hogy innen olyan konnyu elvanszorogni a Rio San Juanhoz, nem keves utanajarasomba kerult. Tavaly, mikor a folyon utaztam lefele, egy katonai bazison voltam kenytelen tolteni az ejszakat a parommal. Hatodik napja voltunk a folyo fogsagaban, eppen a zoldhatart terveztuk atlepni. Ehhez pont kapora jott egy Costa Ricaban elo, de nicaraguai ficko csonakja. Senor Pollo, azaz Csirke Ur, ahogy a helyiek ismerik, nehany liter kolaval vasarolja meg a hataroroket, hogy illegalisan embereket (no meg mas egyebet) fuvarozzon Tortugueroba.

Mivel tavaly mi sem epp idealis korulmenyek kozepette kivantunk atjutni Costa Ricaba, igy kapora jott az ujdonsult baratsag Csirke Urral. Nem remeltem, hogy emlekszik majd ram, de szerencsere igen - nem sok feher probalkozik ilyen modon atjutni a hataron. Baratnomet egyenesen hianyolta, mivel azota sem latott egyetlen szoke gondor not a videken. Ami meg meglepobb, hogy nem csak o, de a katonak es a hataror is megismert (aki ugyancsak szemet hunyt tavalyi akcionk felett, kapott is erte 2 ropogos dollart). Van abban valami izgalmas, amikor az embert a Rio San Juan nepei (fokent katonak es tengereszek) felismerik, s barati olelessel fogadjak a nicaraguai oldalon.

Hogy ne csak a sajat elmenyeimrol irjak, meg kell emlitsem, hogy azert volt fototema boven. A San Juan-folyon megfotoztunk nehany arapapagajt es oriolt, a klasszikus gemekrol es kocsagokrol mar nem is beszelve. Ami azonban meg engem is meglepett, az az, hogy a krokodilok milyen nyugalommal fogadtak kivancsisagunkat. Csonakunk 2 meterre a 3-4 meteres ragadozoktol lebegett a hullamokon. A velem utazok gyorsan objektivet csereltek, mert a 300D-s lencsevel kilogott a kroki feje a kepbol. Aztan lattunk jaguarmadarat, ami az egyik legritkabban lathato gemfajta, nevet arrol kapta, hogy hangja olyan, mint a jaguar uvoltese.

Tortuguero is tartogatott meglepeteseket. Baziliszkuszokat, mas neven Jezus Krisztus gyikokat fotoztunk ezerrel, akik nevuket arrol kaptak, hogy ugy jarnak a vizen, mint anno Jezus. Ahol baziliszkusz van, ott vannak anhingak is. Ok valahol feluton vannak a kormoranok es a szurkegemek kozott, altalaban kitarult szarnyakkal napoznak a faronkokon. Most Monteverdeben ulunk. Ide kolibrit jottunk fotozni...

A kolibri erdekes allat. A legy nagysagutol a vereb meretuig kozel 80 fajtaja ismert Kozep-Amerikaban, Costa Ricaban ebbol 57. Csak Monteverdeben 12 fajta figyelheto meg (szerencsere mindet sikerult megfotoznunk). Erdekessege fokent neveben keresendo. Az aztek eredetu szo jelentese "A haboru istene". Furcsa elnevezes a Fold legkisebb madaranak, de az aztekok nem voltak hulyek. Egesz napos szemrevetelezes utan az ember rajon, milyen hihetetlen strategak a kolibrik. Fajtakon tulmutato hierarchia figyelheto meg kozottuk, amit nem csak a meret hataroz meg. A viragokat es itatokat gyonyoru korforgasban kostolgatjak, ha valaki vet a szabaly ellen, azt a territorium vezetoje csunyan megkergeti. Testi erintkezes nincsen, bar Gabor baratom egy csipkelodest lencsevegre kapott. Nyugodtan mondhatom, hogy barmikor elvinne vele az Ev Termeszetfotosa cimet, szerencsere nem hajt ra. Ha hazaertunk, a legjobb kepeket mindenki szemugyre veheti majd.

Holnap az Arenal-vulkanhoz latogatunk. Ha szerencsenk lesz, sikerul helikopterrol lencsevegre kapni az ejszaka izzo tuzhanyot. Aztan irany Darien, az embera indianok foldje... 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://kozepamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr401775097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása