Mikor az ember atlepi a nicaraguai hatart, hatalmas tabla fogadja Daniel Ortega mosolygo arcaval:

"Kereszteny, szocialista, elfogado - Udvozoljuk Nicaraguaban!"

Megint az a franya politika. Bar San Juan del Sur csodas tengerpartjan uldogelek 40 fok melegben, meg sem mehetek el szo nelkul amellett, ami itt zajlik Nicaraguaban. Par honappal ezelott mar irogattam Ortega szereperol a multban es a jelenben, valamint a Latin Filmfesztivalon is kavart egy kis port a "Szandinizmus a 21. szazadban" cimu eloadasom, de most ujra itt vagyok, ujra beszelgetek az emberekkel, s igy ujra felfedezem, mennyire nem torodik senki ezzel a kerdessel Europaban, pedig nehany even belul gyokeresen atfordulhat minden a vilagban, ha megvalosul az, amirol Nicaragua almodik.

Ebben az orszagban nem nehez politikarol beszelgetni, 2 mondat utan a buszon a legkedvesebb idos teremtes is el kezdi osztani az eszt. Daniel Ortegat senki nem szereti, nincs olyan plakat, ami ne lenne lefestve, osszefirkalva vagy kidontve. En az elmult 2 evben egy fia nicaraguaival nem talalkoztam, aki valamire is meltatta volna az elnokot. Nyilt titok, hogy Ortega megvette a valasztasokat, hogy ujra hatalomra keruljon. Ki valasztana meg egy olyan embert ujra, akinek a nevehez kozel 1 millio honfitars bebortonzese es tobb tizezer kivegzese kotodik, pusztan azert, mert mas politikai nezeteket vallottak. Senki, Nicaraguaban sem szavazott volna ra meg 1% sem, megis valahogy elnok lett ujra.

"Az oroszok penzeltek a valasztasokat. Putyinek lefizettek az egesz ellenzeket, ahogy van. Sajnos ez egy korrupt orszag, meg az ellenzek is megveheto." - szol mellettem egy oreglany a buszon, aki whiskeyt ment vasarolni a hatarra, mert a Johnnie es a Chivas olcsobb Hondurasban.

"Az egesz a csatornarol szol. Az oroszok mas megiteles ala kerulnek Panamaban. Nehezkesen es dragan juthatnak at a Csendes-oceanrol az Atlanti-oceanra, raadasul nem szallithatnak barmit. 2011-ben kezdik epiteni a csatornat a Rio San Juanon." - szol a masik ur a busz hatsofelebol.

Azt alatamaszthatom, hogy a Panama-csatornan atkelni egy "voros" felsegjelzesu hajonak roppant komplikalt. Tavaly tobb napon at pihengettem Isla Tabogan, a csatornatol 20 kilometerre, ott alltak sorban Chavez olajszallito hajoi. Mar mindenkit atengedtek a csatornan, de a venezuelai hajok meg sem moccantak. A helyiek mondogattak, hogy mar 2 honapja itt allnak, mindig  Chavez hajoi az utolsok, akik atkelhetnek a csatornan.

"Nem epitenek azok semmit. 300 eve igerik Nicaraguanak, hogy lesz csatorna. Eddig az amerikaiak tettek, most az oroszok. Ugyanugy nem lesz semmi" - jon hatulrol egy masik hang.

Ez jellemzi Nicaraguat. Tavaly meg csak osszeeskuves-elmelet volt a csatorna, iden mar politikai teny: az oroszok csatornat akarnak epiteni Nicaraguaban. Az pedig nyilt titok, hogy ok raktak vissza az elnoki pozicioba Ortegat, mert kellett egy barat, aki jovahagyja a terveket. A nep nem sokat hozong, mert latjak, mi folyik Panamaban. Ha van csatornad, penzed is van. Egy jo szerzodestervezettel Nicaraguaban 5 even belul megvaltozhat minden, a terseg elsoszamu allama lehet belole. Mar ha az oroszok is arra hasznaljak a csatornat, amire kell, tehat kereskedesre. Felo, hogy nem. Ha kesz a csatorna, s ne adj Isten az oroszok vammentesen szallithatnak barmit a Karib-tengerre, gondolhatjuk, hogy mi tortenhet. Kuba es Venezuela is elerheto kozelsegbe kerul, csak hogy mast ne mondjak.

Costa Rica evek ota lobbizik Nicaraguanal, hogy a Rio San Juan, mivel hatarfolyo, legyen mar 50-50%-os hasznositasu. Nicaragua errol hallani sem akar, hiaba az amerikai nyomas. USA tehetetlen. Annyit tehet az ugy erdekeben, hogy maga melle allitja egesz Kozep-Amerikat es a karibi terseget. Hondurasban Zelayat sikerult kivegezni, 10 nappal az uj elnok beiktatasa utan mar arrol cikkeznek a tegucigalpai lapok, hogy enyhulni latszik a viszony Honduras es az Egyesult Allamok kozott.

"Kereszteny, szocialista, elfogado!"

Na ja, ha csatornaepitesrol van szo es tobb billio dollarrol, akkor konnyu mind a haromnak lenni hirtelen...  

A bejegyzés trackback címe:

https://kozepamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr911739228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása