Veget ert a tobb mint 1 honapos indiai utazasunk, ugyhogy itt az ido, hogy szamot vessek az elmenyekrol, es hogy segitsek felkeszulni mindenkinek, aki ide vagyik, az itt varhato sokkra. Indiat barmely europai orszaghoz hasonlitani badarsag lenne, inkabb Kozep-Amerikaval probalnam versenyeztetni. India pozitivumai es negativumai kovetkeznek fobb kerdesek menten. Nem arulok el nagy titkot, hogy az utobbibol lesz tobb...

 

1) Utazas

Hala az angoloknak, India vasuthalozata remek. Tenyleg remek, minden kisebb telepules (ez Indiaban 200 000 fos varost jelent) elerheto vasuton. Az mas kerdes, hogy ezek a jo indiaiak teljesen fejetlenul mukodtetik mindezt. A vasuti kocsik az angolok kivonulasa ota nem lettek felujitva (kiveve a legkondis vagonokat), a vonatok ritkan jarnak, raadasul ujabban az a modi jarja, hogy a turistanak kizarolag a legalsobb osztalyra adnak el jegyet, ahova nem lehet felferni, majd miutan az felszall egy masik vagonba, jol megbuntetik helyben.

A kozuti kozlekedes sem teljesen rossz, az uthalozat aranylag jo, bar a varosokon belul az aszfalt pocsek, plane monszun idejen. A buszok nagyon tragyak, de sokszor gyorsabbak a vonatnal, plane, ha azon furtokben lognak a nepek. A legtobb problemat a tehenek okozzak, akik bent fekszenek a belso savban az autopalyan, es eszuk agaban sincs onnan elmozdulni. Olyat is lattunk, hogy egy kisbuszt bivalycsorda tolt le az utrol. :)

Amugy az indiai vezetesi moral katasztrofalis. Kozep-Amerikaban is erovezetes van, de ilyen kaoszt sehol nem tapasztaltunk. Elozekenysegnek nyoma sincs, meg akkor sem, ha latja a sofor, hogy ha elengedne a keresztbeallot, tan megszunne a dugo.

Mindent osszevetve India kozlekedese nem jobb Kozep-Amerika kozlekedesenel, mert bar az infrastruktura jobban kiepult, a vezetesi moral es a gyenge szinvonal miatt lehetetlen a haladas.

India = Kozep-Amerika

2) Szallas

Ragados viz folyik a zuhanybol. Mar ahol van zuhany. Mert a legtobb helyen furodhetsz vodorbol. Nem szamit az ar. Az 5 dollaros es a 30 dollaros szallas kozott nincs minosegi kulonbseg, csak annyi, hogy ez utobbinal vannak borravalot kunyizo hordarok. Az igenyesseg Indiaban ott kezdodik, hogy van TV 250 bollywoody csatornaval, valamint legkondi. Arra igeny meg a legmenobb hotelekben sincs, hogy kitakaritsanak. Fertotlenitot hirbol sem ismernek, ettol minden ragad. A furdoszobak sargak a ragacstol, a WC-k eldugulnak a vizkotol. WC papir sok helyen ismeretlen, marad a seggzuhany. Osszehasonlitva Kozep-Amerikaval, az indiai szallashelyzet pocsek, sokszor hanyingerkelto, es roppant idegesito, mert nem ritkan ott hagysz jo sok penzt, cserebe pedig csotanyt kapsz a parnadra, nem huzatot...

Kozep-Amerika > India

3) Kaja

Dal, kofta, paneer es a tobbiek. Ennel jobb vegakajat sehol nem kapsz. Keves helyen birtam eddig a husmentesseget, de Indiaban mukodott. Igaz, nagyon keves helyen van nem vegetarianus opcio, az is kimerul a csirkeben, esetleg birkaban. Pesze par het utan az ember beleun az izekbe, mert a fuszerektol mindennek kb. hasonlo az ize. Azonban osszehasonlitva a kozep-amerikai bab-rizs-tortilla orok harmassal, az indiai konyha tenyleg remek.

India > Kozep-Amerika

4) Termeszet

Na ebbol aztan tenyleg hiany van. Ezek a jo hinduk amit lehet, kiirtottak. A Delhi es Bombay kozotti kb. 2000 kilometeres szakaszon egy fia erdot nem talalsz. Ahol nem varos van, ott rizsfold. Ennel unalmasabb taj keves akad a Foldon. A Himalaja nagyszeru, de 3000 meterig ott sem maradt sok minden, ugyhogy termeszeti latnivalokban India messze elmarad Kozep-Amerikatol.

Kozep-Amerika > India

5) Higienia

Indiat es a higienia szot egy oldalon emliteni oximoron. Ez a szo ebben az orszagban teljesseggel ismeretlen. A szalloknal a takaritast elintezik egy vodor vizzel es egy ciroksepruvel, az utcan meg ez sincsen. Teljesen igenytelenek a kornyezetukre, mert bar az indianok is szemetelnek, de ott legalabb olykor osszehuzzak es elegetik a hulladekot. Itt megvarjak, mig elrohad minden. Ettol buzlik az osszes varos, amire ratesz meg egy lapattal az, hogy csatornaas sehol nincsen, igy a szennyviz az utcan hompolyog. Monszunkor a szennyt az eso bemossa a lakasokba. Es akkor a mindenhova odacsinalo szent tehenekrol meg nem beszeltunk...

Kozep-Amerika > India

6) Emberek

Nehez kulonbseget tenni kulturak es emberek kozott, mert mindenkinek mas a tapasztalata. Indiaban az elso benyomas, foleg ha Delhiben landolsz, nagyon rossz. A taxisok es a tuktukosok becsapnak, mindent osszehazudnak csak azert, hogy olyan helyre vihessenek, ahol jutalekot kapnak utanad. Az elso megdobbento elmeny utan aztan enyhul az ember, s rajon, az indiai emberek szemtol szemben nagyon kedvesek es segitokeszek. Olykor azonban tulsagosan is, ami sokakat idegesithet. A palyaudvarokon es a vasutallomasokon folyton megbamuljak az embert, amire Kozep-Amerikaban is van pelda, de ott ritkan tortenik meg olyan, hogy 200 szempar figyelje minden mozdulatodat.

Nem lopnak. Kozep-Amerikaval szemben sehol nem ereztuk azt, hogy barkinek is az ertekeinkre fajna a foga. Persze a nyomortelepeket kerultuk, de a koldusok sem lokdosodnek es matatnak az ember zsebeben. A tulekedes azonban roppant idegesito. Nincs sehol sem sorban allas, ne is probald kivarni, mig sorra kerulsz, mert ha europaikent akarsz viselkedni, soha nem jutsz vonatjegyhez vagy belepohoz a turistalatvanyossagokhoz. Tiszteletnek, elozekenysegnek semmi jele nincsen, ami sokaknal kicsaphatja a biztositekot.

India ugyan sokszinu, de messze nem olyan sokszinu, mint mondjuk Guatemala, Honduras vagy Panama, ezert nalunk egy picit nyugat fele dol a merleg nyelve.

Kozep-Amerika > India

7) Latnivalok

Radzsasztant, Gujaratot, Himachal Pradest, Haryanat es Punjabot sikerult bejarnunk keresztul-kasul. Az utikonyvek az elso haromrol szuperlativuszokban beszelnek, mi megsem kaptuk azt, amire vartunk. A hindu templomok mar elso alkalommal unalmasnak hatnak, ez nincs maskepp a buddhista szentelyekkel sem, s egy ido utan az osszes maharadzsa palota ugyanolyan. A fo problemat megsem ez jelenti, hanem az, hogy ket nevezetesseg kozott nagyon sokat kell utazni, s kozben nem tortenik semmi. Nagyok a tavolsagok, igy ha a latnivalok suruseget tekintjuk, India fenyevekre van Kozep-Amerika barmely orszagatol. Ehhez nagyban hozzajarul az is, hogy tenylegesen sehol nem hagytak egy talpalatnyi erdot sem, csupan egy-ket szafari parkot...

Kozep-Amerika > India


Mindent osszevetve India nem azt adta, amire szamitottunk, amire vartunk. Ha bele vangy bolondulva a maharadzsak koraba, akkor egy nyugat-indiai utazas megeri, de ha nem akarod az idegeidet tonkretenni, akkor nyulj melyen a penztarcadba. Berelj kocsit sajat soforrel es aludj minimum 50 dollarert ejszakankent. Mas kulonben a kozeg kozel zerora redukalja az utazas elmenyet...

6 komment

Címkék: india

A bejegyzés trackback címe:

https://kozepamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr32259029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi Vazquez 2010.08.31. 10:58:16

Közeli rokontól is ugyanezeket/hasonlókat hallottam. Ők is körbejárták Indiát, de azt mondta, az egyetlen hely ahová nem menne vissza.
Lopás: sajnos erre is van ellen példám. Unokahúgom egyik barátnőjével tartott Bombey-be vonattal s az írásban emlegetett "turista osztályon" gyakorlatilag az utolsó csipke bugyijáig kifosztották. Delhiben hosszas huzavona után kapott ideiglenes utazási dokumentumokat.
Persze van olyan is aki Indiára esküszik... (Eddig egy ilyen európaival találkoztam.)

EndiMirador 2010.08.31. 17:53:27

@Tomi Vazquez: Haaat, unokahugod csipkes bugyijat en sem hagynam hatra. :)

Amugy tenyleg az egyetlen szembetuno dolog a haramiak teljes hianya volt a reszunkrol...

☉ ☾ 2011.02.13. 18:03:02

"ha a látnivalók suruseget tekintjuk, India fenyevekre van Kozep-Amerika barmely orszagatol" - ezt a nyilvánvaló tévedést leszámítva jó írás volt, köszi.

EndiMirador 2011.02.13. 18:07:53

@☉ ☾: Hát, elvitatkozhatunk rajta, hogy mondjuk 100 000 km2-en hol van több látnivaló, Indiában vagy Guatemalában. :)

☉ ☾ 2011.06.03. 20:39:32

@EndiMirador: Úriember vagyok, nem vitatkozok nyilvánvaló tényekről.

lililé 2011.07.12. 09:31:19

tök korrekt az írás, kivéve a természet-látnivalók párost. ne haragudj, de ez badarság. egyrészt az általad említett helyek északon vannak, hol van kerala, tamil nadu, goa, stb? az valóban igaz, hogy nagy távolságok vannak, de az természet a javából.
süti beállítások módosítása