Bolíviáról lesz szó. Oké, tudom, Bolívia nem Közép-Amerika. De erre a csodára a napokban leltem rá, s gondoltam megosztom veletek.

Emlékszel? Idén áprilisban Bolívia 6:1-re verte a papíron százszor esélyesebb Argentínát. És arra emlékszel, amikor a '90-es években Bolíviában rendezték a Copa Americát, és az általában a vb selejtezőkön utolsók közt szereplő Bolívia 2. lett? Igen, mindezt annak köszönhették, hogy meccseiket 3700 méteren, La Pazban rendezték. Ebben a magasságban már sétálni is nehéz, nem hogy futni, persze könnyű azoknak, akik ott élnek. Ez a FIFA-nak sem tetszett és kezdeményezte, hogy minden mérkőzést rendezzenek 3000 méter alatt. Bolívia ezt a rendeletet figyelmen kívül hagyta, ezért a FIFA kizárással fenyegetett.

Több mint 2 éve történt, hogy a bolíviai elnök, Evo Morales úgy döntött, a FIFA magashegyi magyarázatát cáfolandó, megmássza a 6542 méter magas Sajama-vulkánt, és ott dekázgat egy keveset. Ez a hír 2007 nyarán bejárta a világot, azt azonban kevesen tudják, hogy Evo Morales ezen cselekedete nem az első ilyen akció volt.

Mivel a Sajama a legmagasabb olyan csúcs a Földön, aminek a teteje elég lapos és nagy ahhoz, hogy akár focimeccset rendezzenek rajta, egy 2001-es expedíció során a Club Andino Boliviano 22 tagja (plusz egy játékvezető) 3 nap alatt felmászott a csúcsra, majd 2x20 percet játszott. Rövid gatya, rövid ujjú, focicipő hágóvassal és két összetákolt kapu. A meccs iramáról nincs infóm, de aki járt már ilyen magasságban, az tudja, hogy létezni is nehéz ebben a magasságban, nem hogy focizni.

Ha van ehhez hasonló elmebeteg expedíciós kísérletről tudomásod, oszd meg a nagyérdelművel! 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozepamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr271558297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

f23 2010.06.20. 12:08:58

Én tszf 0-nál is meghalok kétszer 20 perc alatt :-)
Ezek nagyon komolyat labdázhattak :-))
Respect
Jó a cikk

Z
süti beállítások módosítása